• Lorem ipsum

Meter en peter vragen

5 Jul 2023
door Valerie

De traditie van een meter en peter

Alhoewel het aantal kerkelijke doopsels ontegensprekelijk blijft dalen, is de traditie van de meter en de peter springlevend. Kijk maar naar de geboortekaartjes. Eerder uitzonderlijk wordt er geen meter of peter op vermeldt.

Ook nu vindt men het dus belangrijk om een meter en een peter aan te duiden. Een meter en peter zijn dus nog steeds belangrijk. Niet alleen bij mensen die zelf gedoopt zijn, of hun kind willen laten dopen, maar voor de symboliek en tradities, niet noodzakelijk sterk gelinkt aan kerk of religie.

Wat houd deze traditie in, en wat was hierin de rol van een meter en peter? Oorspronkelijk waren de meter en de peter aanwezigen bij de kerkelijke doop, de getuigen, en dat waren dan bij het eerste kindje vooral de grootouders, en vervolgens nonkels en tantes. Velen herkennen dit nog wel. Kortom de meter en de peter kwamen uit de familie, met de vrijblijvende taak om het doopkind bij te staan in de opvoeding, en dan vooral bij de christelijke opvoeding.

Ze werden ook dikwijls gekozen als plaatsvervangende ouders in geval moeder of vader iets overkwam, die de opvoeding van de kinderen kon overnemen.

De meter en de peter kiezen

De rol van de meter en de peter wordt nu helemaal anders ingevuld dan voorheen. Maar dat maakt het kiezen ervan niet eenvoudiger, en wil wel eens voor spanningen zorgen, als de ene partner het eerder traditioneel ziet en de andere een meter en peter eerder uit de vriendenkring of bij gelijkgestemden wil zoeken. Bovendien zijn er soms de grootouders die zichzelf in die rol komen opdringen.

En een vacature kan je er toch ook niet van maken, want dan dreig je nog moeilijkere beslissingen te moeten nemen, als je een overvloed aan kandidaten krijgt.

Maar ik wil het hier niet zozeer hebben over wie je als meter en peter best kiest. Ik vermeld het omdat het meermaals ter sprake komt bij mijn klantencontacten, en misschien herken je het wel.

De nieuwe rol van de meter en peter

De meter en peter hebben nu net zo min als voorheen, helemaal geen enkele wettelijke basis of verplichting, maar de meesten nemen hun rol best ernstig en hebben een hoop ideeën en plannen hoe die rol te gaan invullen.

In eerste instantie is dat assisteren bij de doop als dat aan de orde is, en ze zijn uiteraard super belangrijk bij de babyborrel.

Af en toe babysit, het is een feest. Later volgen uitstapjes naar de zoo en naar alle pretparken in binnen en buitenland. Een jaarlijkse etentje, met bijhorend goed bedoeld advies, volgt nog wat later, en tussendoor worden stapels cadeautjes aangevoerd. Met dergelijke, geschikte, welmenende, meters en peters verloopt het leven van het doopkindje over rozen. -:)

Hoe meter en peter vragen

Als de knoop is doorgehakt, en er is besloten wie jullie gaan vragen als meter en peter, dan wil je dat graag op een leuke en verrassende manier doen.

Meter en peter vragen op een originele manier hoeft niet gecompliceerd te zijn, en ook niet duur. Vergeet niet dat het op zich al een hele eer is om gevraagd te worden en de meesten zullen er ook erg trots op zijn. Dikwijls is het ook niet echt een verrassing, of had men er minstens op gehoopt.

De meter en en peter vragen is een heel persoonlijke aangelegenheid, en het is super mooi als je dat met een gepersonaliseerd cadeau kan doen, zodat je er een ‘levenslang’ aandenken kan van maken.

Ik heb tot hiertoe steeds gehad over de meter en peter alsof dat één geheel is. Niets is minder waar. Ze worden apart van elkaar gevraagd. En hieronder vind je mijn suggesties voor beiden.

Peter vragen: cadeau tips

Het meeste populaire cadeau bij Brianto om de peter te vragen is het Trappist cadeau met XXL opener. Dit cadeau bestaat uit 5 flesje Trappistebier in een houten houder. Aan de zijkant van de houder zit een haakje met hieraan een afneembare grote houten flesopener. De flesopener heeft een groot handvat, waarop je persoonlijke tekst heel goed kan gegraveerd worden. De flesje Trappist kunnen misschien snel op zijn, maar de opener is een blijvend aandenken. De volledige top 3;

1. Biercadeau Trappist

2. Bierglas grand Cru

3. Wijnkist met champagne

Meter vragen: Cadeau tips

We hebben hiervoor niet echt één uitschieter, maar de drie belangrijkste komen toch steeds weer terug. Een glazen snoeppot, die niet toevallig ook een populair baby cadeau is, de jute boodschappentas, met heel veel personalisatiemogelijkheden, en een houten theelichthouder, waarop tekst kan gegraveerd worden. Decoratief en bruikbaar. De volledige top 3;

1. Glazen snoeppot

2. Houten theelichthouder

3. Boodschappentas in jute

Meter en peter cadeau inspiratie

De meter en de peter worden gekozen voor de geboorte, en zijn dan naast de ouders de belangrijkste personen bij de geboorte. Maar dan begint het pas, want ze zijn aanwezig bij elke volgende stap. Van communie of lentefeest, tot bij huwelijk of samenwonen, en ieder jaar bij verjaardag, kerstmis en nieuwjaar. En telkens hoort daar een uitwisseling van cadeautjes bij.

Bij Brianto geen gebrek aan inspirerende cadeau ideeën voor meter en peter bij elk van deze belangrijke gelegenheden.

naar de meter en peter cadeau ideeën