• Lorem ipsum

Getuigen vragen

16 Mei 2023
door Valerie

Getuigen vragen. Hoe doe je dat op een originele manier?

Op een leuke, originele en onverwachte manier getuigen vragen voor je huwelijk is dikwijls een hele zoektocht. Soms ook reden voor stress. Dat hoor ik wel meer op de huwelijks en trouw beurzen die ik regelmatig bezoek.

In de afgelopen jaren heeft Brianto honderden, wellicht duizenden cadeautjes gemaakt om getuigen te vragen. Met een gepersonaliseerd cadeau, getuigen vragen is een veel gebruikte en populaire manier geworden.

Dat heeft vooral te maken met het feit dat het cadeau een tastbaar aandenken blijft. De meeste getuigen hebben jaren later nog hun 'wil jij mijn getuige zijn' cadeau op een opvallende plaats bewaard.
En dat is niet zo verwonderlijk. Uw persoonlijke vraag gegraveerd of bedrukt op een cadeau maakt altijd indruk.

Een vraag stellen. Zelfs een heel belangrijke is in principe vluchtig. Een geschreven vraag is dat al veel minder, en een vraag of tekstje op een cadeau gegraveerd is meer dan speciaal.
Een cadeautje argeloos bezorgd wordt plots een emotioneel moment, als je vraag tevoorschijn komt. Dat heeft toch wel een andere impact.

Cadeau getuigen vragen

Als de huwelijksdatum eenmaal vastligt, is een van de eerste dingen wat moet gebeuren het bepalen van de getuigen.
Ik weet ook uit eigen ervaring dat het niet evident is, je hebt meestal meerdere geschikte kandidaten, en de tijd dat het min of meer op voorhand vastligt is ook reeds lang voorbij. Vroeger waren de getuigen meestal een broer of een zus.

Om het belang van de getuigen nog eens te onderstrepen; ze hebben een officiële rol namelijk het ondertekenen van de trouwakte. Als eventueel later de trouwakte onvindbaar is zijn er nog steeds de getuigen om één en ander te bevestigen.

In principe vraagt elk van de partners zijn eigen getuige of getuigen, want er mogen er meerdere zijn. In Nederland en België zijn dat er maximum 4.

Vergeet niet dat het ook voor de getuige een hele eer is om gevraagd te worden.

Wat zijn de juiste woorden om een getuige te vragen?

Zodra je hebt besloten met welk cadeau je de getuigen gaat vragen, moet de personalisatie hiervoor bepaald worden.
Als je inspiratie hebt en je bent een beetje poëtisch aangelegd, dan weet je zeker je woorden te vinden. Verwijs naar jullie jarenlange vriendschap en tracht te verwoorden waarom je hem/haar als getuige erbij wil.

Maar het hoeft niet noodzakelijk met heel veel mooie woorden. Het is echt ook al helemaal goed om je te beperken tot de essentie. Het originele zit hem in het gepersonaliseerd cadeau.

De vraag stellen ‘wil jij mijn getuige zijn?', is natuurlijk de hoofdzaak, maar maak het wel persoonlijke en verwerk zijn/haar naam en jullie namen en trouwdatum in de personalisatie. Op die manier is het een blijvend aandenken.

Maid of honor en Best man vragen

We zien meer en meer ook dat de personalisatie in het Engels wordt gedaan. Het cadeau om de getuige te vragen wordt dan gepersonaliseerd met de tekst 'will you be my Maid of Honor?' ofwel 'will you be my Best Men?'.
Dat is een gevolg van de internationalisatie van onze leefwereld, maar ook omdat het soms wat vlotter schrijft of bekt.

Nog enkele populaire tekstjes;
I found my Mister, but I still need my Sister.
She said Yes, now it's your turn.
I found my Man, but I still need my girls.

Brianto's Top 5 cadeaus voor getuigen vragen

Om je te helpen in je zoektocht heb ik hierbij een lijstje met de top 5 van de meest gebruikte cadeaus bijgevoegd.

Maar laat je hierdoor niet beperken in je creativiteit. Is je kandidaat getuige heel veel in de keuken bezig, dan kan je zeker ook, een mooie snijplank of een super koksmes overwegen.

Ook een leuke manier is om je vraag op een keukenschort te laten drukken. Als je kandidaat getuigen dan op bezoek bij je zijn, kan je de keukenschort aantrekken en dan wachten tot er op gereageerd wordt. Hilariteit tot gevolg.

1. Beuken houten pennenset in doosje
Dit is toch echt wel veruit de nummer 1. En om meerdere redenen. Dit cadeau is geschikt om zowel een man als een vrouw als getuige te vragen.
Je hebt hierbij meerdere mogelijkheden om je vraag te verpakken. Je kan bijvoorbeeld op het doosje je vraag zetten 'Wil jij mijn getuige zijn?' en dan op de pennen jullie namen en de datum.
Je kan het ook anders doen en op het doosje plaats je 'ik wil je wat vragen'. En op de pen 'wil je mijn getuige zijn?' laten graveren. De pen in beukenhouten doosje is zeker ook te overwegen.

2. Heupflacon set
Wordt heel veel gebruikt om een man te vragen als getuige. Het is een mooi bewaar cadeau, niet heel groot maar er kan best wel wat tekst op. Er is ook de enkelvoudige heupflacon, en wordt ook veel voor de bachelor party gebruikt. Deze heupfles bestaat in verschillende kleuren waaronder fuchsia, perfect voor de Bride to be party.

3. Flesje Bubbles
Een charmant klein flesje Franse schuimwijn. In de blisterverpakking, die er steeds bijzit, is dit echt een super tof cadeautje om je getuige te vragen. Het etiket kan helemaal gepersonaliseerd worden. Ook met jullie foto en je kan er nog ruim tekst aan toe voegen.

4. Wijnkist met gravering
Een wijnkist is misschien als cadeau op zich niet heel erg origineel. Maar bedenk dat getuigen vragen meestal gebeurt op een moment dat je gezellig samen bent. Een flesje wijn is er dan dikwijls toch al bij.
Een wijnkist heeft een ruime oppervlakte, handig als je graag wat meer tekst erop wil. Een gravering in hout heeft een heel authentieke en ambachtelijke uitstraling. Bovendien kan de wijnkist ook gebruikt worden als opbergkist, en zal heel lang bewaard blijven. Daar kan je van op aan.
De inhoud kan je aanpassen aan de persoon die je wil vragen, een rode of witte wijn, Cava of Champagne. Of helemaal in stijl met een Bollinger special cuvée.

5. Trappist cadeau set met XL opener.
Een super cadeau voor iemand die houdt van een pintje, biertje. Een kratje met 5 Trappisten en hierbij een grote houten flesopener. De flesopener heeft een groot ruim handvat, en is daarom een heel tof cadeau om getuige te vragen. Vergeet zeker niet ook een passende illustratie toe te voegen. Dat geeft je ontwerp steeds een boost.

Groetjes Valerie