• Lorem ipsum

Een duurzaam cadeau

1 Jul 2023
door Valerie

Een duurzaam cadeau

De term duurzaam is heel actueel, alom tegenwoordig en niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven.

Over duurzaamheid en milieubewustzijn wordt ook in verband met cadeaus reeds vele jaren gesproken. Het is al een onderwerp sinds meer dan 15 jaar. Echter ik merk pas heel recent dat duurzaamheid in de keuze van het cadeau een echte overweging is geworden.

Maar wat betekent dat nu als het gaat om cadeaus, bedankjes, weggevers en relatiegeschenken. Waar moeten we allemaal rekening mee houden? Wanneer en in welke mate is ons cadeau een duurzaam cadeau?

Ik krijg daarover veel vragen de laatste tijd.

Het is dikwijls al een moeilijke zoektocht om een geslaagd cadeau te vinden, en wordt het dan niet bijna een mission impossible om ervoor te zorgen dat mijn cadeau ook nog eens een bepaalde vorm van duurzaamheid heeft?

Veel vragen! Tijd voor wat toelichting.

Een gepersonaliseerd cadeau is een duurzaam cadeau

De titel hierboven is misschien wel een beetje te kort door de bocht, ik geef het toe. Maar toch ook weer niet helemaal, want als je met een tof cadeau komt, een cadeau waar iemand iets aan heeft, en dat dus niet bij wijze van spreken de volgende dag in de vuilnisbak verdwijnt, dan mag je spreken van een duurzaam cadeau.

En de ervaring leert ons dat een gepersonaliseerd cadeau bijna altijd een gewaardeerd en geslaagd cadeau is. Een cadeau dat dikwijls heel veel jaren gekoesterd wordt en lang bewaard wordt.

De personalisatie verleent aan het cadeau een vorm van duurzaamheid. Maar het gaat natuurlijk om veel meer dan enkel de personalisatie.

Milieubewust en duurzaam cadeaus kopen

Hoe kunnen we er tegelijkertijd voor zorgen dat we een leuk en eventueel functioneel cadeau hebben, en tegelijkertijd respectvol omgaan met het milieu en met het gebruik van materialen en grondstoffen? Want zinloze verspilling is reeds lang geen optie meer.

Een aantal overwegingen, en een overzicht van vandaag veel gebruikte termen, om je wegwijs te maken en je te helpen met een bewuste keuze. Aan welke voorwaarden zou een cadeau in meer of mindere mate moeten voldoen om het duurzaam te kunnen noemen:

  • een cadeau dat geen wegwerpproduct is, dus niet voor éénmalig of kortstondig gebruik is, maar lang meegaat.
  • dat geheel of gedeeltelijk gemaakt is van gerecycleerd materiaal
  • een cadeau dat na gebruik kan gerecycleerd worden, of in een andere vorm hergebruikt kan worden
  • dat gemaakt wordt van natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen. Materialen uit onuitputtelijke bronnen, waarvan de voorraad kan worden hersteld, zoals gewassen
  • een cadeau geheel of gedeeltelijk vervaardigd uit biologisch afbreekbare materialen
  • dat bij de productie geen onherstelbare schade toebrengt aan de omgeving
  • ethisch zijn geproduceerd, met respect voor de arbeiders en milieu

Het hoeft niet zo te zijn dat je al deze elementen in een product tegelijkertijd moet terugvinden, om van een bewuste aankoop te kunnen spreken. Elk afzonderlijke element helpt en is een stap in de goede richting.

Bovendien, ik wil het nog eens herhalen. Een gepersonaliseerd cadeau is haast nooit een wegwerp product en kan daarom gerust een duurzaam cadeau worden genoemd.

Samengevat komt het neer op het vervangen van wegwerpproducten die gemaakt worden van niet-hernieuwbare bronnen, door herbruikbare, gerecycleerde of biologisch afbreekbare materialen.

Duurzame materialen voor een cadeau

Met grote regelmaat worden nieuwe cadeaus en originele cadeau ideeën toegevoegd aan het assortiment van Brianto.
In die keuze houden we ook rekening met bovengenoemde principes. De materialen en de grondstoffen, waarmee een product is gemaakt is heel bepalend.

Een overzicht van de meest voorkomende traditionele en vernieuwende materialen, waaruit een cadeau in zijn geheel, of gedeeltelijk kan bestaan.

Een cadeau in glas of kristal glas

Wij hebben in ons assortiment heel veel glas en kristal cadeaus. Omdat in glas en kristal heel veel diverse en waardevolle producten bestaan. Cadeaus voor elke gelegenheid en in elke prijsklasse. Heel geschikt om te personaliseren door gravering.

Kristal is in de basis glas, met een toevoeging van een bepaald materiaal om het een betere helderheid te geven, een mooie schittering te geven bij lichtinval, en dikwijls ook een heldere klank. Denk maar aan wijn- en champagneglazen.

Voorheen werd hiervoor lood gebruikt. Dat is ondertussen verboden, en is vervangen door andere toevoegingen. Elke kristal fabrikant heeft hiervoor zijn eigen methodes.

Een cadeau in glas is absoluut duurzaam, niet alleen omdat het een cadeau is dat niet snel zal verdwijnen, maar glas kan ook zeer goed gerecycleerd worden. In Nederland en België is de glasbak heel goed ingeburgerd. Het meeste glas wordt verzameld en er worden opnieuw mooie producten van gemaakt, en dat kan eindeloos zo doorgaan, want glas verliest geen eigenschappen tijdens het recyclageproces.

Een cadeau in bamboe

Bij Brianto gebruiken we bamboe voor onder andere onderzetters, broodplankjes, snijplanken, en ander keukenmateriaal.

Bamboe is een van de snelst groeiende planten en neemt daarom ook veel CO2 op. Het is eigenlijk een grassoort maar de stengels zijn zeer hard en lijken meer op hout, zeker als ze gedroogd zijn. De reuzenbamboe is de grootste soort en kan tot 35 m hoog worden met een stengel diameter tot 30 cm. Dat lijkt toch echt op een boom.

Bamboe groeit heel snel met een minimum gebruik aan water, heeft een heel hoge natuurlijke weerstand, waardoor er geen of nauwelijks pesticiden gebruikt worden bij de oogst. Soms kan het ook een alternatief zijn voor tropisch hardhout.
Veel goede redenen om bamboe te gebruiken als grondstof. Nog meer bamboe cadeautje zitten eraan te komen.

Jute voor boodschappentassen

Misschien is jute wel het meest duurzame materiaal ter wereld. Jute groeit zoals bamboe ook heel gemakkelijk en snel, en neemt daarom ook veel CO2 op uit de lucht. Omdat de jute plant zo snel groeit kan het al 4 maanden na zaaien geoogst worden. Meerdere oogsten per jaar zijn mogelijk. Een snel hernieuwbare grondstof dus.

Jute is iets ruwer dan katoen en wordt daarom eerder gebruikt voor shopping tassen of cadeau draagtasjes. De jute tassen zijn heel sterk en daardoor lang bruikbaar, zo kan het heel wat plastic zakjes vervangen.

Jute heeft een ambachtelijke uitstraling en is momenteel heel erg in trek.

Cadeaus met tarwestro en koffieschil

De titel klinkt misschien een beetje gek, maar dat is het zeker niet. Om de hoeveelheid plastic in een product te verminderen wordt meer en meer gebruik gemaakt van één of ander plastic composiet.

Composiet betekent dat er verschillende materialen gebruikt worden, een gemengde samenstelling. Plastic of kunststof wordt dan gemengd met een natuurlijk hernieuwbaar en afbreekbaar materiaal. Bijvoorbeeld in een één op één verhouding. Zo verminder je het gebruik van plastic met 50%. Tarwestro en de schil van de koffieboon wordt hiervoor onder meer gebruikt. 

Tarwestro 
Nadat de granen of de sappen uit de tarwe gewassen zijn gewonnen blijft het stro over. Het stro is hierbij een bijproduct van het graangewas.
Stro wordt in de landbouw gebruikt, maar dit stro kan dus ook gebruikt worden om vermengt te worden met plastic. Hiermee hebben we plastic uitgespaard en vervangen door een hernieuwbare en afbreekbare grondstof.  

Het kaf van de koffie
Koffie wordt op heel grote schaal gemaakt. Bij het roosteren van de koffieboon blijft de schil van de koffieboon over. Die is niet bruikbaar en wordt meestal weggegooid, maar kan dus ook dienst doen als plastic vervanger. Op dezelfde manier zoals bij het tarwestro. Super toch!

Dit gemengde materiaal wordt toegepast voor lunch boxes bijvoorbeeld, of bluetooth luidsprekers, maar ook bij pennen en kantoormateriaal. Je gaat het ook in ons assortiment zien verschijnen.

Een cadeau met kurk

Kurk wordt gemaakt uit de schors van de kurkeik. Om de 9 jaar kan van dezelfde boom de schors geoogst worden voor de kurkproductie.

Kurk wordt dan ook terecht beschouwt als een milieuvriendelijk en duurzaam product. Je hoeft er zelfs de boom niet voor te oogsten. Kurk wordt dan ook meer en meer gebruikt bij het maken van allerlei producten, zoals bijvoorbeeld wijnkisten of notitieboekjes.
Kurk heeft een naturel look, en een warm aanvoelen, en is dus ook voor cadeautjes zeer geschikt.

Een cadeau in hout

En wat met hout? Is hout een voldoende duurzaam materiaal om voor een cadeau te gebruiken? Zeer zeker! Hout is net zoals bamboe en kurk, een hernieuwbare en biologisch afbreekbare grondstof. Maar bomen zijn ook levensnoodzakelijk voor onze aarde. Met bossen en bomen moet zorgvuldig worden omgesprongen. De voorwaarde is dus dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Bijvoorbeeld onze wijnkistjes zijn FSC gecertificeerd. Het FSC-keurmerk is een internationaal keurmerk dat staat voor een goed bosbeheer. 

Heel veel van onze cadeaus worden gemaakt uit hout overschotten. Hout afval dat ontstaat bij het verwerken van meubels of bij grote houtconstructies. Omdat het meestal gaat over kleine producten kan dat afvalhout zeer goed hiervoor gebruikt worden.

RPET

Het meest gebruikte plastic in de wereld is PET, het plastic van onze drinkwaterflessen bijvoorbeeld. Het opgehaalde PET afval, dat men gerecycleerd tot een nieuw bruikbaar materiaal wordt RPET genoemd.

Met dit gerecycleerd materiaal, worden weer nieuwe producten gemaakt, die op hun beurt weer gerecycleerd kunnen worden.

Een goed voorbeeld van de circulaire economie. We houden het plastic uit de natuur en geven het een nieuw nuttig leven.

T-shirts in biologisch katoen

Voor de volledigheid vermeld ik ook het biologisch katoen. Katoen de belangrijkste grondstof voor veel kledij, wordt gewonnen van de katoenplant, en is dus een natuurlijke hernieuwbare grondstof. Het probleem zit hem echter in het grote verbruik van water en pesticide. Ook de afwerking van textiel zoals bijvoorbeeld de kleuring, is een zorg.

Er zijn echter verschillende standaards die richtlijnen bevatten. Er zijn ook heel wat organisaties die toezicht houden op de oogst van het katoen, en op de verwerking ervan.

Zo hebben onze baby t-shirts de SA8000 standaard, een code voor sociale regels, gebaseerd op de principes van de Internationale Arbeidsorganisatie, en de De OEKE-TEX® STANDARD 100, een certificeringssysteem voor textielgrondstoffen.

Een verantwoord en waardevol cadeau geven

Ik dacht dat het zinvol was om duurzaamheid in relatie tot cadeaus eens toe te lichten. Ik hoop dat je er wat aan hebt, maar laat dat je er niet van weerhouden, je te laten leiden door je gevoel.
Het mag zeker ook geen extra stress factor worden in je zoektocht naar een gepast cadeautje.

Wij zorgen er bij Brianto voor dat ons assortiment mee evolueert. Dus kijk regelmatig naar de nieuwe cadeaus bij Brianto, en je zal steeds een verantwoord cadeau kunnen vinden. Bovendien weet: een gepersonaliseerd cadeau is een doordacht cadeau.

Valerie.